Köhler Architekten a folosit HI-MACS® pentru realizarea fatadei unei case din Hamburg
Pentru a integra o cladire noua intr-un ansamblu istoric solicita multa indemanare si o sensibilitate in design si planificare. Pe de o parte exista riscul ca respectiva cladire sa nu se sincronizeze cu mediul respectiv, iar pe de alta parte se poate exagera cu antichizarea trasaturilor cladirii. Aceasta balanta a fost echilibrata cu iscusinta de catre arhitectii de la Köhler Architekten din Hamburg, ei folosind pentru fatada cladirii denumita Ice Loft din Ottensen materialul compozit HI-MACS®, reinterpretand astfel casa burgheza si oferindu-i un aspect contemporan.
Desi dimensiunile si proportiile casei sunt bazate pe cele ale caselor din secolul 19, materialele folosite o plaseaza in prezent. Casa este structurata pe doua nivele si un parter inalt, interconectate de o scara ce pare a fi articulatia transparenta a casei. Pentru a pastra stilul cladirilor istorice din zona folosind in acelasi timp materiale de ultima generatie a fost ales materialul compozit HI-MACS® ce asigura o suprafata lisa, lucioasa si ofera in acelasi timp nenumarate posibilitati de design.
Versatilitatea materialului compozit HI-MACS® il fac foarte popular in randul arhitectilor in ultima perioada. Acesta este folosit cu succes pentru fatade, iar prin termoformarea lui se pot obtine forme curbe oferind optiuni nelimitate in ceea ce priveste designul. Arhitectul Florian Köhler s-a folosit de proprietatile materialului compozit HI-MACS® pentru a replica arhitectura vechilor cladiri din Ottensen. Elementele concave din partea superioara a casei par sa se aplece asupra strazii, in timp ce ferestrele dormitoarelor lasa impresia unor mici valuri, puse in valoare de culoarea cristalina a HI-MACS-ului ce pare sa fie inghetat.
Structura centrala rotunjita scoate in evidenta natura simetrica a cladirii ce se continua in lateral de-a lungul celor doua etaje ce au fatada din HI-MACS®. In contrast cu restul casei, fatada parterului este realizata din placi metalice gri ce au atasate o structura tip plasa ce va avea rolul de a sustine plantele cataratoare, transformand in viitor parterul intr-o gradina verticala.
HI-MACS® a fost folosit si pentru interiorul casei. Arhitectii au folosit nuanta translucenta Opal pentru realizarea lavoarelor, beneficiand astfel de proprietatile materialului compozit: rezistenta crescuta la uzura si grad ridicat de igiena. Datorita suprafetei non-poroase a materialului, acesta este impermeabil si foarte rezistent la pete si zgarieturi.
Prin folosirea materialului compozit HI-MACS® pentru realizarea fatadelor ventilate cum este cea a acestei case din Hamburg-Ottonsen se poate obtine un design spectaculos, pastrandu-se functionalitatea si asigurandu-se izolarea termica si rezistenta la intemperii. Modalitatea de imbinare a placilor si structura pe profile de aluminiu pe care sunt montate acestea si folosirea unui material izolant intre profilele de aluminiu si perete asigura realizarea izolarii termice a cladirii, iar conexiunea dintre HI-MACS® si substructura de aluminiu nu este vizibila la exterior. In functie de particularitatile fiecarei cladiri substructura metalica poate fi implementata diferit, conform indicatiilor arhitectului. Rezistenta crescuta a materialului compozit HI-MACS® la umezeala protejeaza stratul izolant de la interior, in timp ce spatiul dintre panourile de fatada si materialul izolant asigura ventilarea fatadei si protejeaza peretii casei de umezeala. In ceea ce priveste rezistenta la foc, HI-MACS® S728 Alpine White este certificat EN-13501-1 in cadrul testului SBI facand parte din clasa B-s1-d0, fiind pe primul loc intre materialele cu compozitie minerala.