De ce să alegi un fabricator autorizat atunci când cumperi un blat compozit
Decizia de a achiziționa un produs fabricat din material compozit acrilic ar trebui să fie fundamentată pe o serie de considerente care sa facă în așa fel încât investiția să merite banii.
Să luăm un exemplu la îndemână: blat pentru bucatarie din material compozit. În ultimii ani, blaturile pentru bucatarie, blaturi baie sau blaturile de bar realizate din materiale compozite acrilice, cunoscute și sub numele de solid surfaces (Hi-MACS, Corian, Staron, Kerrock, Hanex, Rauviso) au devenit foarte populare datorită unor proprietăți care fac în așa fel încât produsul final să fie imposibil de realizat din materiale tradiționale: blaturi melaminice, blaturi din lemn, blaturi din piatră sau cuarț compozit, sticlă și, mai nou, beton etc. Vom enumera aici doar câteva dintre avantajele pe care le are un produs realizat din material compozit și în conformitate cu Manualul de fabricație al producătorului:
1. Îmbinări invizibile: dacă, spre exemplu, bucătăria este în forma literei „L” sau „U”, blatul va fi dintr-o bucată, fără uzualele profile de îmbinare din plastic sau aluminiu care favorizează acumularea mizeriei. În plus, sunt inestetice sau, mai rău, sunt îmbinări date cu silicon. Mai mult decât atât, blatul va fi imbinat invizibil și cu chiuveta, aceasta din urmă arătând ca și cum ar fi turnată din blat.
2. Placare perete cu material compozit: între blat și corpurile suspendate, tradiționala faianță sau sticlă poate fi înlocuită cu același material din care este fabricat și blatul. De ce am face asta? Pentru că, îmbinându-se invizibil, placarea devine corp comun cu blatul (deci dintr-o bucată), iar racordul dintre cele două elemente se face pe rotund. Raza care astfel se creează este nu numai estetică, dar împiedică și acumularea de mizerie aproape imposibil de curățat, precum în cazul blaturilor convenționale, a căror îmbinare cu faianța se face printr-un profil înălțător pentru blat. În sfârșit, se rezvolvă și problema rosturilor chituite dintre plăcile de faianță, care oricum dispar odată ce sunt impregnate cu grăsime și murdărie.
3. Ușor de întreținut zi de zi – blaturile și chiuvetele din compozit se întrețin cu detergenți uzuali, cumpărați de la supermarket.
4. Posibilități nelimitate de design – pe lângă aspectele de ordin practic enumerate mai sus, blaturile compozite sunt și foarte estetice. Gama vastă de culori și finisaje, dar și posibilitățile multiple de prelucrare fac în așa fel încât designul să fie ușor de implementat, spre încântarea oricărui designer de interior.
– se pot prelucra CNC, acest lucru permițând ca orice model să fie pe suprafața blatului (scurgător de vase, de exmplu), fie pe cant (de la canturi drepte, simple, minimaliste, până la canturi cu raze multiple de inspirație clasică) sau intarsia de culori;
– sunt termoformabile, iar acest lucru permite realizarea de forme neconvenționale, organice atât pentru blaturi de lucru cât și pentru chiuvete;
– permit efecte de translucenta prin iluminare din spate cu LED-uri, lucru posibil de realizat fie utilizând plăci speciale din gama Lucent, fie prin subțierea materialului cu o freză CNC (spre exemplu, sub forma unui model floral). Astfel, lumina va trece doar prin zona subțiată, iar la stingerea luminii modelul dispare;
5. Garanție durabilă: în general, produsele finite realizate din compozite acrilice se bucură de o garanție rar întâlnită la alte produse și anume: 10 ani. Mai mult decât atât, chiar și în afara garanției, în situația în care apar zgârieturi, matuiri, fisuri etc., acestea pot fi remediate prin simpla reșlefuire, iar blatul va arăta ca în prima zi.
Pentru a vă bucura însă de toate aceste avantaje, lucrarea trebuie realizată și instalată de un fabricator autorizat.
Cine sunt fabricatorii autorizați și cine îi certifică? Marii producători de materiale compozite sunt LG, DuPont, Samsung, Rehau etc., pentru a vinde materia primă, dezvoltă o rețea de fabricatori autorizați.
Cum funcționează garanția de 10 ani? Garanția pentru produsele fabricate din compozite acrilice este acordată pe de-o parte de producătorul de plăci și pe de altă parte de către fabricator, pentru execuție. Atât că, dacă lucrarea nu a fost executată de un fabricator certificat de către producător, acesta din urmă nu va acorda garanția de 10 ani, garanția limitându-se la cei 2 ani pe care legea îi prevede, moment în care aceasta cade în responsabilitatea exclusivă a fabricatorului.
Ce alte riscuri există dacă lucrarea nu este executată de către un fabricator autorizat? Procesul de certificare al unui fabricator presupune însușirea de către acesta a Manualului de fabricație furnizat de către producător, personal calificat și tehnologie specifică. În lipsa acestor elemente, lucrarea poate fi neconformă: îmbinări vizibile, lipituri fără rezistență, șlefuiri și termoformări neconforme etc. Acest aspect declaseză materialul și dintr-un produs special devine un produs banal, fără valoare și, cel mai rău, fără garanție.
Ce este de facut când comandați un blat compozit? Este foarte simplu: cereți fabricatorului să vă prezinte documente care-i atestă calitatea de fabricator autorizat.