Cunoscute ca „solid surfaces”, materiale compozite acrilice sunt: LG HI-MACS®, Corian DuPont, Staron Samsung, Krion Porcelanosa, Kerrock Kolpa, Hanex HanWha, Rauviosio de la Rehau și altele. Toate sunt mai mult sau mai puțin materiale caracterizate de aceleași proprietăți fizico-climatice:

– au un conținut de 70 – 75% mineral (hidroxidul de aluminiu, un derivat din bauxită), 20 – 25% rășină acrilică (PMMA polimetil meta-acrilat) și până la 5% pigmenți;
– se îmbină invizibil;
– sunt termoformabile;
– permit efecte de translucență prin iluminare din spate;
– au o paletă largă de culori;
– sunt durabile și sustenabile, omogene, neporoase;

Diferențierile apar atunci când vorbim despre procesul de fabricație. Primele trei enumerate: HI-MACS®, Corian și Staron, au în spate grupuri industriale mari, cu reputație solidă în industria chimică. Se fabrică pe scară largă și se distribuie în toată lumea. Din capul locului, ele se regăsesc în „prima linie” de materiale acrilice compozite, sunt cele mai cunoscute și au cea mai solidă reputație.

Corian, de la DuPont, a apărut încă din 1967. Este, de altfel, și cel mai cunoscut datorită timpului îndelungat de când este pe piață. Tehnologia invechită de fabricație și prețul în continuare relativ ridicat îl fac însă mai puțin dorit de consumatori în ultimii ani.

Staron, de la Samsung, este printre ultimii intrați pe piață și este un material cu finisaje diferite față de ceilalți competitori, dar e mai puțin cunoscut, atât în România, cât și în lume. La noi, datorită importurilor mici din acest material, prețul a rămas ridicat.

HI-MACS®, de la LG, este principalul competitor pentru Corian. Are în spate tehnologii de fabricație noi, paletă generoasă de culori și suport tehnic oferit de LG în toate țările unde este prezent. Fabricația plăcilor de HI-MACS® este diferită față de cea a competitorilor. Dacă celelealte materiale sunt supuse doar unui tratament chimic (chemical cure), în cazul HI-MACS®, LG a ales o cale de fabricație în care materialul este supus ulterior unui al doilea stadiu de tratament de data aceasta termic (thermal cure), lucru care îl face mai rezistent la uzură, dar și mai omogen la schimbarea culorii sub acțiunea razeleor UV. Acest tratament termic generează o structură mai puțin casantă, iar materialul devine mai ușor de prelucrat de către fabricatori. Ușurința în prelucrare generează, totodată, costuri de manoperă mai scăzute, lucru sesizabil în prețul final al produsului. HI-MACS® devine astfel un material foarte competitiv.

De ce sa cumperi un material vechi și scump când poți avea un material mai nou și cu un preț mai mic?

Pentru aceste motive, HI-MACS® este considerat „Următoarea generație de materiale”.