Scara termoformata din HI-MACS, un proiect între arhitectură și design interior

Hi-Macs revine în postura de protagonist de design interior italian grație unui proiect al arhitectei Ilaria Mosso care, împreună cu fabricatorul Simone Piva supervizează amenajarea noului sediu al companiei Inox Fondi Spa Villamarzana, Rovigo.

Clientul a dorit un stil metropolitan și contemporan pentru construcția clădirii de birouri, iar la propunerea arhitectei a optat în alegearea materialului pentru Hi-MACS la realizarea acestei scari elicoidale pe trei etaje, rezultatul fiind dramatic și impozant.

„Liniaritatea și minimalismul proiectului în ansamblu”, spunea Ilaria Mosso, „sunt contrastate de un element curb care întrerupe dar se și potrivește cu rigiditatea contextului”. Întreaga volumetrie se susține pe o structură metalică elicoidală ce a fost carosată cu HI-MACS de 9 mm grosime. Nimic nu este standardizat, niciun element nu este repetitiv, un singur pas făcut nu mai este ca celălalt. Pentru realizarea de trepte scara HI-MACS s-au folosit template-uri facute manual din lemn dur, ceea ce face, indubitabil, proiectul mult mai greu de realizat, dar în același timp cu adevărat unic. Tot pas cu pas și luând șablon pentru fiecare element, a fost realizat și parapetul din Hi-Macs, lucru posibil datorită termoformabilității materialului.

Forma spiralată a structurii pornește din parterul clădirii și este evidențiat în locurile luminate dintre etaje, subliniind caracterele grafice spectaculoase și continue. Continuitatea curburii este dată de mana curenta din Hi-MACS termoformat.

Din dorința de a obține o singură suprafață, fără alte schimbări între materialele întunecate și cele luminoase, arhitectul experimentează un sistem de iluminare din spate, fapt pentru care HI-MACS reprezintă cel mai potrivit material.

În scopul de a adapta ledurile, pasul următor este cel de lustruire a piesei în plus de material adaugat, pentru a crește grosimea. În final, mulțumită soluției inovatoare, s-au facut pași în așa fel încât fixarea, precum și eliberarea din structură, să se faca prin intermediul unui sistem cu magnet, făcând astfel piesele usor de detașat, precum și foarte practice în cazul în care s-a produs vreo defecțiune la sistemul electric.

HI-MACS a fost ales în continuu de arhitectul Mosso din numeroase motive, în primul rând datorită transparenței și culorii uniforme, iar un alt motiv a fost acela că este ușor de lucrat cu el, chiar și atunci când grosimea acestuia este redusă – în cazul acesta, numai 9 mm – iar în final, datorită strălucirii și aspectului său modern.

Această piesă unică a fost concepută pentru a lega piese arhitecturale majore ale clădirii într-un mic detaliu în sala de ședinte și, de altfel, pentru a finaliza un proiect cu o personalitate definitivă. Proiectul este încă o dovadă că materialul este extrem de versatil și poate fi utilizat în cele mai diferite aplicații. În acest proiect avem o sofisticata scara termoformata din HI-MACS.

HI-MACS este un material cu suprafețe solide care poate fi modelat/turnat în diferite forme. Pe scară largă, este folosit pentru aplicații interioare, cum ar fi elemente organice termoformate, placarea pereților înalți sau a bucătăriei, băii și suprafețelor de mobilier, mobilier comercial, mobilier rezidential și proiecte în spații publice. Este compus din acril, minerale naturale și pigmenți, care vin împreună pentru a oferi suprafețe netede, non-poroase și fără urme de îmbinare, care satisface cele mai înalte standarde pentru estetică, fabricare, funcționalitate și igienă – oferind numeroase avantaje față de materialele convenționale.

HI-MACS oferă posibilități nelimitate pentru suprafețe și oferă soluții sau idei creative peste tot în lume. Zaha Hadid, Jean Nouvel, Rafael Moneo, Karim Rashid, David Chipperfield și mulți alții au încheiat proiecte fabuloase folosind HI-MACS, pentru bucătării, băi (incluzând diferite articole decorative), în hoteluri precum și in baruri, cluburi și restaurante, centre comerciale și fațade exterioare.

HI-MACS este certificat și recunoscut la nivel internațional, atestându-i-se calitatea în ceea ce privește angajamentul ecologic, igiena și rezistența la foc – fiind prima suprafață solidă din piață care a primit oficial European Technical Approval (ETA) pentru fațade – pentru Alpine White S728. HI-MACS oferă cea mai lungă garanție de pe piața suprafețelor acrilice solide și anume o garanție de 15 ani pentru produsele fabricate de Membrul Clubului de Calitate.

Galerie foto

Alte proiecte