Acoperiș sculptural suspendat și o intrare extraordinară din HI-MACS pentru Hanse Merkur Hamburg.

Arhitecții Wasfy Taha și Fionn Mögel de la Querkopf-Architekten și-au asumat dificila  sarcină de a crea o nouă imagine companiei Hanse Merkur în Hamburg.

Ceea ce arhitecții au găsit la clădirea deja existentă de lângă stația de metrou Dammtor a fost un „mix arhitectural”  lipsit de armonie.

Birourile acestei tradiționale companii sunt poziționate în vechea clădire istorică „Haus Wedells”, ce constă atât într-un atrium de sticlă, cât și într-o structură bine-definită în stilul anilor ’90. O intrare extinsă a unei săli a fost folosită pentru a crea o punte între  epoci, făcând în același timp o dramatică demonstrație arhitecturală.

Arhitecții de la Querkopf-Architekten au decis să proiecteze, arhitectural vorbind, spațiul destinat intrării asemenea unei sculpturi, îmbinând „trecutul” și „prezentul” în „viitor”. Acest lucru nu este reflectat doar în designul futuristic, este de asemenea reflectat în materialul ales: următoarea generație de materiale HI-MACS.

Arhitecții au gândit în mod deliberat „în exteriorul cutiei” și au proiectat intrarea ca o expresie ce continuă atriumul de sticlă în spațiul urban. Forma de bază a intrării este un pavilion rectangular cu o fațadă continuă de 6 metri și un tavan ce se întinde la peste 6 metri fără suport adițional. Nu există niciun stâlp în interiorul structurii; grinzile din oțel sunt folosite pentru a transfera greutatea fațadei. Procesul construcției a fost unul complicat din cauza faptului că parcarea subterană trebuia luată în considerare pentru analiza structurală a clădirii.

Acoperișul în forma unor aripi oferă un sentiment copleșitor de spațiu

Estetica puternică și alinierea optică a clădirii spre sud-vest sunt atinse prin impunătorul acoperiș din HI-MACS, acoperiș ce arată ca o sculptură în partea superioară a pavilionului de sticlă. Aceasta se extinde asimetric spre sud-est pe direcția intrării, ieșind în evidență fațada de 6 metri orientată cu un unghi acut către vest. În partea de nord acoperișul se transformă în fațada ventilat HI-MACS: două „degete” pe diagonală în formă conică ce ajung până la suprafața pământului, creând „coloana vertebrală” a clădirii.

„Acoperișul în forma unor aripi oferă un sentiment copleșitor de spațiu, oferă impresia de o imponderabilitate absolută,” spune arhitectul Wasfy Taha. Pe de o parte această lumină vizuală este creată de forma acoperișului, iar pe de altă parte materialul din care este făcut reprezintă un element cheie. Se creează un efect vizual datorită aspectului  delicat și sclipitor al pietrei acrilice naturale HI-MACS,” explică Fionn Mögel, partenerul  Querkopf. Până în prezent arhitecții au folosit materialul HI-MACS doar pentru băi și pentru a crea echipamente de birou pentru zonele interioare. Caracteristicile versatile ale materialului i-au inspirat pe arhitecți să îl folosească în proiectul Hanse Merkur. Datorită rezistenței la vremea precară și la radiațiile UV, precum și durabilității sale în general, acest material de ultimă generație are în compoziție 67% minerale naturale, 30% acrilic de înaltă calitate și 3% pigment de culoare. Devine astfel materialul cel mai frecvent ales pentru zonele exterioare și pentru fațade ventilate, deoarece nu numai că îndeplinește cerințele, ci le și depășește prin oferirea unor avantaje de proiectare suplimentare. HI-MACS oferă termoformabilitate și un finisaj perfect. Acest lucru certifică faptul că nu există limită în ceea ce privește formele. Fiecare fațadă, acoperiș sau orice alt obiect arată impecabil odată terminat. În același timp formatele mari pot fi create fără a afecta stabilitatea structurii.

Aproximativ 100 de panouri cu cele mai mari dimensiuni posibile pentru realizarea fațadei ventilate HI-MACS

Acest efect a fost de asemenea realizat prin extinderea acoperișului intrării de la Hanse Merkur. Acoperișul nu numai că face o impresie vizuală de durată, dar are de asemenea funcția practică de a oferi umbră pavilionului în interior și de a proteja aleea de ploaie.

Sculptura în forma unui acoperiș este formată dintr-un înveliș de 100 de panouri din materialul de suprafață solidă ce sunt atașate perfect la o substructură de oțel și lemn. Componentele individuale sunt unite și asigură o finisare perfectă a structurii după finalizarea acesteia, cu excepția drenajului și a lacunelor de expansiune. Ca și în cazul fațadelor convenționale, plăcile de HI-MACS 12 mm S728 Alpine White sunt montate folosind cleme și șine din BWM. Procesul de planificare este unul sofisticat alături de analiza structurală, acestea au fost elaborate de către experții de la Likoo în strânsă cooperare cu arhitecții. Ei au fabricat de asemenea panourile din HI-MACS și au facilitat instalarea.

Designul de interior preia limbajul sculpturii în forma de acoperiș

Spațiul destinat intrării cu extraordinarul acoperiș asigură legătura între cele două stiluri arhitecturale diferite și diverse zone în aer liber din ansamblul clădirii. Partea de sud se învecinează cu vechea clădire la un unghi de 90 de grade, dezvăluindu-se doar fațada de sticlă. Acestea ocupă un loc secundar în detrimentul lui Hause Wedell pe care îl oglindesc în mod corespunzator.

În același timp se reflectă deschiderea clădirii în fluxul de trafic și de vizitatori, oferind o vedere atât la intrarea, cât și la ieșirea din clădire. Partea nordică, pe de altă parte este vis-a-vis de un parc și structura unei fațade clasice anilor ’90. „Aceasta este cea mai interesantă parte a pavilionului,” spune Wasfy Taha.

„Vârfurile și colțurile proeminente și îndepărtate ale acoperișului și „degetele” ce ating solul crează o dinamică interesantă.” Designul interiorului generos fluxează de asemenea în conceptul de ansamblu. „O recepție din HI-MACS preia din limbajul formal și din dinamica acoperișului asemeni unei sculpturi. Aceasta reflectă forma în interiorul clădirii. Până și aliniamentul se va conforma cu liniile clădirii,” explică arhitecții.

Hi-Macs este un material solid ce poate fi modelat sub orice formă. Acesta este utilizat pe scară largă pentru aplicații arhitecturale și de interior, cum ar fi performanța sculpturală, placare pereți sau bucătării, băi și mobilier în proiectele ce vizează spațiul comercial ori spații rezidențiale și publice. Compus din acrilic, minerale naturale și pigmenți vin împreună pentru a oferi o suprafață netedă, non-poroasă. Îndeplinește cele mai înalte standarde pentru estetică, fabricare, funcționalitate și igienă, oferind multiple avantaje asupra materialelor convenționale.

Hi-Macs oferă posibilități nelimitate ca soluții de acoperire a suprafețelor, dar inspiră de asemenea și mințile creative din întreaga lume, precum: Zaha Hadid, Jean Nouvel, Rafael Moneo, Karim Rashid și David Chipperfield. Aceștia au realizat proiecte fabuloase folosind Hi-Macs, de la bucătării la băi, inclusiv obiecte decorative în hoteluri, muzee, centre comerciale și de asemenea pe exteriorul fațadelor.

LG Hausys’ Hi-Macs folosește un proces simplu de încălzire pentru a crea dimensiuni tridimensionale și capacități de termoformare, oferă practic o gamă nelimitatăa de culori, iar unele nuanțe expuse la lumină capătă o transluciditate specială. Cu toate acestea Hi-Macs este aproape la fel de dur ca o piatră, poate fi prelucrat într-o manieră asemănătoare cu lemnul: poate fi tăiat, dirijat, găurit sau șlefuit.

Hi-Macs este fabricat folosind o tehnologie de nouă generație: cura termică. Temperatura atinsă în timpul procesului de fabricație situează Hi-Macs separat față de celelalte materiale solide. Este chiar mai omogen, mai robust și mai durabil, cu o rezistență mai bună și rezultate superioare la capitolul termoformare.

În ceea ce privește igiena, Hi-Macs nu absoarbe umiditatea, este rezistent la pete, ușor de curățat, menținut și reparat. Nenumărate certificate recunoscute pe plan internațional atesta calitatea Hi-Macs în termeni ecologici, de igienă și de rezistență la foc, fiind prima suprafață solidă de pe piață care primește Certificatul European de Aprobare Tehnica (ETA) pentru Alpine White S728.

Hi-Macs oferă cea mai lungă garanție de pe piață, cu o garanție de 15 ani pentru produsele fabricate de Quality Club Member.

Galerie foto

Proiecte similare

Pool is cool